Hoofdsponsors
      logo-rovers-loonbedrijf-boekel-venhorst

Programma 14 augustus 2022

De Auwerwetse Boekelse Oogstdag zal dit jaar weer plaatsvinden zoals u van ons gewend bent. Uiteraard rekening houdend met de voorspelde warmte. Vanaf 10.00 uur zullen er diverse ambachten worden uitgeoefend op het veld. U kunt zien hoe er vroeger gedorst werd. Er zal een stoommachine aanwezig zijn, er wordt ijzer gesmeden. U kunt een rondrit maken met een huifkar en dit jaar kunt u op de foto in auwerwetse kledingdracht. Er zijn nog vele andere bezienswaardigheden.
Uiteraard is er volop vermaak voor de kinderen (denk aan een zweefmolen, springkussen enz.) en volwassenen.

U kunt voor een volledige dag terecht op ons gratis evenement. 

_________________________________________________________________________________________________________________________

Programma 8 augustus 2021

De Auwerwetse Boekelse Oogstdag zal in het jaar 2021 in aangepaste vorm voortgang vinden, vanwege de gestelde coronamaatregelen.

Dit houdt in dat er in de kern gericht wordt op het oogsten van de gewassen met onze leden. Er zullen minder bezienswaardigheden en activiteiten aanwezig zijn op het terrein dan u van ons gewend bent.
U bent welkom om een kijkje te komen nemen op het terrein op de Mutshoek, met de inachtneming van de coronamaatregelen.

We hopen u allen uiteraard graag in 2022 te kunnen verwelkomen voor een volledig verzorgde Auwerwetse Boekelse Oogstdag.

_________________________________________________________________________________________________________________________

 

Vanwege Corona is de oogstdag in 2020 geannuleerd

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

Programma 11 augustus 2019
12e Auwerwetse Boekelse Oogstdag

Op zondag 11 augustus 2019 is het weer zover. De 12e Auwerwetse Boekelse Oogstdag. Deze traditionele en gratis toegankelijke oogstdag vindt plaats aan de Mutshoek in Boekel.

Oude tijden herleven bij de vele demonstraties en activiteiten die er van 10.00 tot 17.00 uur plaats vinden.

Het jaarlijkse evenement trekt vele duizenden bezoekers uit de gehele regio.
Parkeren en entree zijn, dankzij onze sponsors, geheel gratis!

oogstdag

Op deze dag zullen er verschillende demo's te zien zijn waaronder: het op diverse manieren oogsten van: graan, mangels, aardappelen en mais. Ook kan men genieten van het: ombinden, dorsen, ploegen met paard, maaien met tractor, stro persen, maaien met een zelfbinder en nog veel meer. We hebben een grote oude stoommachine die een klompenmakerij aandrijft.

 Het gedorste graan zal gemalen worden en vervolgens zal de plaatselijke bakker daar brood van bakken, in een met hout gestookte oven.

Naast deze activiteiten zullen er rondom het oogstterrein diverse (ongeveer 150) oude tractoren, stationaire motoren en oude ambachten zoals touwvlechten, koperslagers, turfsteken,  smederij, keramiek, paling roken, wasvrouwtje te bezichtigen zijn. Deze ambachten nemen u mee “ terug in de tijd” en roepen bij velen herinneringen en vooral bij de jeugd vragen op.

Op een demo-veld zullen oude tractoren de werking van diverse auwerwetse grondbewerkingsmachines tonen. Daarnaast kunt u met een huifkar meerijden en op die manier het hele oogstterrein overzien.

Ook voor de kinderen is er genoeg te doen: broodbakken, een graanbak om in te spelen, dierenweide, schminken, ponyrijden, springkussen en een zweefmolen.

Eten en drinken is verkrijgbaar in en rondom de grote tent. Vanaf de kiosk zal, hopelijk onder een stralende zon, muziek klinken om met z’n allen een gezellige dag van te maken.

Kortom, zeker de moeite waard voor jong en oud om dit te komen bekijken!

 

 

 

Programma zondag 12 augustus 2018

Beste bezoekers van onze site. Wij zijn alweer druk bezig met de voorbreidingen van onze 11e Auwerwetse Boekelse Oogstdag. Zet deze dag vast in uw agenda. Wij gaan er voor jong en oud weer een mooie en zeer gezellige dag van maken. We beginnen de dag om 10.00 uur en we stoppen om 17.00 uur!

Ook dit jaar hebben we weer een aantal nieuwe ambachten weten te contracteren, en natuurlijk hebben we voor onze jonge bezoekers weer van alles om te doen en te zien.  Speciaal voor de jeugdige bezoekers hebben we dit jaar, naast de glijbaan, het springkussen, het skelterrijden en het schminken, ook een mooie "auwerwetse zweefmolen" voor kinderen kunnen regelen.

Verder staat ook dit jaar weer de grote stoommachine op het terrein die een complete klomoenmakerij aandrijft. Super om dit ook eens van dichtbij in werking te zien.

Nieuw zijn ook een "bierbrouwer" en "wijnmaker" op onze oogstdag. 

 Voor een natje en droogje hebben we natuurlijk ook gezorgt. Maw, we maken er een gezellige mooie dag van waarbij voor iedereen wel wat te beleven valt. Voor de kosten hoeft u het niet te laten. De toegang en parkeren zijn geheel gratis dankzij onze sponsoren.,

 

 

Programma zondag 13 augustus 2017

Beste bezoekers van onze site. We kunnen nu nog niet het complete programma van onze 10e Auwerwetse Boekelse Oogstdag presenteren, maar wij voorspellen nu al dat er veel nieuws te zien is.

Achter de schermen zijn leden van onze club druk doende met de planning van ons evenement.

Dit jaar hebben we op ons terrein ook een keuring van trekpaarden. Een happening die je maar zelden meer ziet. Mooi om eens te bekijken. Verder hebben we nu een grote stoommachine die weer andere machine aandrijft. Voor de kinderen een heel froot springkussen in de vorm van een maishakselaar.

Eén ding is zeker, er zijn een aantal onderdelen die elk jaar weer terugkomen zoals:

- een gtrokken combine 

- ploegen met paarden  

-zelfrijdende combine met afzakinstallatie

- zelfbinder

- dorskasten

- bietenrooien

- aardappels rooien  

- etc etc   

Zoals elk jaar staan er nu ook weer vele oude tractoren en stationaire motoren opgesteld die zeker het bekijken waard zijn.                                                                                                                                                                                                                                                                              

 


Programma Zondag 9 augustus 2015 - van 10.00 tot 17.00 uur

Zondag 9 augustus zal er aan de Mutshoek in Boekel op “auwerwetse” manier gewerkt worden. Graan, mangels, aardappelen en mais zullen op diverse manieren geoogst worden:  met de hand en met oude machines

zoals:
•    een getrokken combine
•    een zelfrijdende combine met afzakinstallatie
•    een zelfrijdende combine met bunker
•    een zelfbinder

Het gemaaide moet nu gedorst worden. Dit doen we met:
•    dorskasten
•    de hand kloppen
•    een door een paard aangedreven “hikkelmachine” (dorskastje).

Oude persen  zullen het gedorste stro tot balen persen, die vervolgens weer op een wagen geladen worden. Het gedorste graan zal gemalen worden en vervolgens zal de plaatselijke bakker daar in een oude met hout gestookte oven brood van bakken.  Dit hele proces kunt u op onze oogstdag volgen.

De aardappelen en mangels worden zowel met de hand als met oude machines geoogst. De mais zal met een “éénrijige” hakselaar geoogst worden. Het gras zal met de hand en ook met een tractor met maaibalk gemaaid worden en vervolgens met een hele oude hooimachine geschud worden.  U kunt ook zien hoe er met een paard geploegd werd. Op een apart terrein zullen oude tractoren met diverse grondbewerkingsmachines hun “kunsten” vertonen.

Naast deze activiteiten zullen er rondom het oogstterrein diverse oude tractoren, machines en oude ambachten  zoals touwvlechten, koperslagers, klompenmaker, ganzenhoeder etc. te bezichtigen zijn. Elk jaar proberen we weer een paar "nieuwe" oude ambachten erbij te vinden. Ook dit jaar weer een aantal leuke en interessante ambachten gevonden.

Voor de kinderen is er volop vertier: een graanbak, glijbaan, dierenweide, schminken en een luchtkussen. Natuurlijk hebben we ook voor een natje en een droogje gezorgd in en rondom de grote tent. Ook kunt u met een huifkar meerijden en op die manier het hele oogstterrein bekijken. Vanaf de kiosk zal, hopelijk onder een stralende zon, muziek klinken.

Deze dag begint om 10.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Gratis entree en parkeren !!